Блог
ХИТРОСТИ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА ПЕТНА ПО МОКЕТА 06 апр

ХИТРОСТИ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА ПЕТНА ПО МОКЕТА

Мокетът осигурява истинска мекота, топлина и комфорт при всяка стъпка у дома, но може и да се превърне в проблем, когато се зацапа. Трудно е (а понякога и невъзможно) просто да го занесеш за пране, а може да не ти остане свободно време, за да организираш спешно почистване на мокет у дома. И все пак наличието на петна по мокета изискват незабавна реакция – трябва да започнеш веднага и да използваш подходящи препарати и техники, в противен случай рискуваш да ги запечаташ завинаги в тъканта на настилката.

Ето защо в следващите редове ще ти представим няколко хитрости при почистване на най-разпространените петна по мокета. Те ще ти помогнат да спасиш настилката, поне докато успееш да поръчате професионално почистване.

Първи стъпки при почистване на петна по мокета

Има две общи правила, които да предприемаш винаги, когато видиш петна по мокета:

  • Премахни веднага твърдите частици от замърсителя с помощта на лъжица или нож за мазане.
  • Попий излишната течност с чиста, бяла кърпа, като започнеш от ръбовете към средата на петното. Никога не търкай, за да не увредиш влакната на мокета.
Първи стъпки при почистване на петна по мокета
Първи стъпки при почистване на петна по мокета

Почистващите препарати

Нанеси специален препарат за почистване на килими, като следваш инструкциите на производителя.

Домашен метод за почистване на петна по мокета

Ако не разполагаш с готов препарат, направи си домашен от следните продукти: 1 ч. л. препарат за съдове, 1 л топла вода и ¼ ч. л. бял оцет. Нанеси внимателно върху петното, без да търкаш. Остави да престои десетина минути, след което попий внимателно с чиста, бяла кърпа. Повтаряй процедурата, докато петното спре да оставя следи по кърпата. Накрая покрий с дебел слой хавлиени или хартиени кърпи и притисни с тежък предмет, за да попият добре. Сменяй ги, докато спрат да се мокрят.

Как се почистват най-честите петна по мокета

Ето няколко бързи съвета за различни петна по мокета:

  • Кръв. Намокри със студена вода и попий няколко пъти, докато петното изчезне.
  • Восък. Натрий мястото с лед, разтроши втвърдения восък добре и го изсмучи с прахосмукачката. Накрая почисти с препарат за килими.
  • Кафе или чай. Попий добре кафето/чая, намокри със смес от 2 с. л. кислородна вода с 1 с. л. препарат за съдове, след няколко секунди разтрий внимателно с пръсти. Намокри с вода и попий. Може да повтори няколко пъти.
  • Вино. Поръсвай обилно с газирана вода и попивай с чиста кърпа, докато петното изчезне.
  • Мазнина. Поръси петното със сода за хляб и го остави да престои 6 часа. После почисти с прахосмукачка и избърши с кърпа, навлажнена в спирт.

Изберете Clean Labs - професионална фирма за почистване София.

Първи стъпки при почистване на петна по мокета

Почистващите препарати

Домашен метод за почистване на петна по мокета

Как се почистват най-честите петна по мокета