Блог
10 ВАЖНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА ПРАХ 17 дек

10 ВАЖНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА ПРАХ

Прахът у дома представлява смесица от фини частици от въздуха отвън, цветен прашец, кожни клетки, животински пърхот, мъхчета от тъкани, спори на мухъл, коса, пепел от печките през зимата и др. Те се промъкват в дома постоянно и се натрупват по всяка една повърхност, карат всичко да изглежда мръсно и пречат на хората с алергии и сенна хрема.

Предлагаме ти 10 професионални съвета как да почистваш правилно и качествено дома си от прах.

1. Чисти отгоре надолу

Прахът се ръси надолу, така че започвай да чистиш винаги от най-високите места: от тавана към пода.

2. Използвай микрофибърни кърпи

Микрофибърните кърпи задържат добре праха и влагата от препаратите. Така по предметите не остават мръсни, замазани следи.

3. Осветителни тела и таванни вентилатори

По абажурите, полилеите и таванните вентилатори се събира доста прах. Заради топлината от крушките, той полепва по повърхностите и започва да мирише неприятно. Периодично забърсвай с влажна кърпа.

3. Осветителни тела и таванни вентилатори
3. Осветителни тела и таванни вентилатор

4. Ъгли, лайстни и рамки на врати

Сигурно бършеш редовно перваза на прозореца, но дали се сещаш за ъглите, лайстните и рамките на вратите? По тях се натрупва прах, който лесно се разнася при отваряне и затваряне на вратата, както и при течение.

5. Стени

Макар никога да не се вижда, много прах полепва също по стените, особено ако имат не съвсем гладки облицовки или мазилки. За да почистиш, използвай прахосмукачката и меката ѝ четка или антистатична кърпа за прах, която да увиеш около моп или метла с дълга дръжка, за да достигнеш най-високите части. Задължително чисти отгоре надолу.

6. Решетки на вентилатора за баня

Макар да не го виждаш, вентилаторът задържа много прах, особено когато е в банята и е влажен. Когато правиш основното чистене на банята, избърсвай внимателно решетката на вентилатора или я свали и измий, ако можеш. Тогава можеш да забършеш и перката в него.

7. Въздушни филтри

Въздушните филтри на климатика, вентилацията, аспиратора трябва да се почистват или сменят редовно. Същото важи и за филтрите на прахосмукачката, за да не връща прах във въздуха.

8. Первази

Первазите на прозорците, на вратите и на стените също задържат прах. Премини по тях с меката четка на прахосмукачката или с влажна кърпа.

9. Деликатни предмети и антики

Дори да предпочиташ да не пипаш често любимите си деликатни декорации и антики, те също се нуждаят от чистене. Избърсвай ги внимателно с влажна кърпа. За недостъпните местенца, дупчици и чупки може да използваш клечка за уши.

10. Огледай се последно

След като си почистил навсякъде, огледай се последно – има ли още места, които не си избърсал? Има вероятност да си пропуснал зад радиатора, върху книгите, зад хладилника, под дивана.

1. Чисти отгоре надолу

2. Използвай микрофибърни кърпи

3. Осветителни тела и таванни вентилатори

4. Ъгли, лайстни и рамки на врати

5. Стени

6. Решетки на вентилатора за баня

7. Въздушни филтри

8. Первази

9. Деликатни предмети и антики

10. Огледай се последно