Блог
10 ВАЖНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА ПРАХ 17 дек

10 ВАЖНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА ПРАХ

Прахът у дома представлява смесица от фини частици от въздуха отвън, цветен прашец, кожни клетки, животински пърхот, мъхчета от тъкани, спори на мухъл, коса, пепел от печките през зимата и др. Те се промъкват в дома постоянно и се натрупват по всяка една повърхност, карат всичко да изглежда мръсно и пречат на хората с алергии и сенна хрема.

Предлагаме ти 10 професионални съвета как да почистваш правилно и качествено дома си от прах.

1. Чисти отгоре надолу

Прахът се ръси надолу, така че започвай да чистиш винаги от най-високите места: от тавана към пода.

2. Използвай микрофибърни кърпи

Микрофибърните кърпи задържат добре праха и влагата от препаратите. Така по предметите не остават мръсни, замазани следи.

3. Осветителни тела и таванни вентилатори

По абажурите, полилеите и таванните вентилатори се събира доста прах. Заради топлината от крушките, той полепва по повърхностите и започва да мирише неприятно. Периодично забърсвай с влажна кърпа.

3. Осветителни тела и таванни вентилатори
3. Осветителни тела и таванни вентилатор

4. Ъгли, лайстни и рамки на врати

Сигурно бършеш редовно перваза на прозореца, но дали се сещаш за ъглите, лайстните и рамките на вратите? По тях се натрупва прах, който лесно се разнася при отваряне и затваряне на вратата, както и при течение.

5. Стени

Макар никога да не се вижда, много прах полепва също по стените, особено ако имат не съвсем гладки облицовки или мазилки. За да почистиш, използвай прахосмукачката и меката ѝ четка или антистатична кърпа за прах, която да увиеш около моп или метла с дълга дръжка, за да достигнеш най-високите части. Задължително чисти отгоре надолу.

6. Решетки на вентилатора за баня

Макар да не го виждаш, вентилаторът задържа много прах, особено когато е в банята и е влажен. Когато правиш основното чистене на банята, избърсвай внимателно решетката на вентилатора или я свали и измий, ако можеш. Тогава можеш да забършеш и перката в него.

7. Въздушни филтри

Въздушните филтри на климатика, вентилацията, аспиратора трябва да се почистват или сменят редовно. Същото важи и за филтрите на прахосмукачката, за да не връща прах във въздуха.

8. Первази

Первазите на прозорците, на вратите и на стените също задържат прах. Премини по тях с меката четка на прахосмукачката или с влажна кърпа.

9. Деликатни предмети и антики

Дори да предпочиташ да не пипаш често любимите си деликатни декорации и антики, те също се нуждаят от чистене. Избърсвай ги внимателно с влажна кърпа. За недостъпните местенца, дупчици и чупки може да използваш клечка за уши.

10. Огледай се последно

След като си почистил навсякъде, огледай се последно – има ли още места, които не си избърсал? Има вероятност да си пропуснал зад радиатора, върху книгите, зад хладилника, под дивана.

Изберете Clean Labs - професионална фирма за почистване София.

1. Чисти отгоре надолу

2. Използвай микрофибърни кърпи

3. Осветителни тела и таванни вентилатори

4. Ъгли, лайстни и рамки на врати

5. Стени

6. Решетки на вентилатора за баня

7. Въздушни филтри

8. Первази

9. Деликатни предмети и антики

10. Огледай се последно