Блог
СЪВЕТИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ХИГИЕНА И КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ ДОМА СИ ОТ COVID-19 27 май

СЪВЕТИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ХИГИЕНА И КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ ДОМА СИ ОТ COVID-19

Вирусът, причиняващ заболяването на COVID-19, все още е предмет на изследвания, но вече знаем, че той се предава чрез пряк контакт със заразен човек по въздушно-капков път (при кашляне и кихане) и допир до заразени с вируса повърхности. Върху повърхностите вирусът може да оцелее от няколко часа до няколко дни. Добрите новини? Обикновените дезинфектанти го убиват. Какво означава това за вашия дом?

В помощ на Вас събрахме най-нова информация от експертите относно това, което е известно за COVID-19, и съвети как да предпазим дома си от него.

Лична хигиена

С помощта на прости мерки за хигиена можете да предпазите здравето на вашето семейство и на всички останали.

 • Не докосвайте лицето си;
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си;
 • Не закривайте устата си с ръце при кашляне и кихане. Закривайте устата и носа си със свивката на лакътя или с хартиена кърпичка, когато кашляте и кихате. Незабавно изхвърлете кърпичката;
 • Стойте на разстояние. Стойте на разстояние най-малко 1 метър от хората, които кашлят или кихат;
 • Мийте, мийте и пак мийте ръцете си! Да, наистина го чувате навсякъде, защото е най-добрият начин на защита. Мийте често ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20-30 секунди.

На забравяйте да миете ръцете си след издухване на носа, кихане в кърпичка, използване на тоалетна, когато излизате и се прибирате в дома си, преди приготвяне на храна и преди хранене, преди поставяне на грим, контактни лещи и т.н.

Ако използвате дезинфектант за ръце, уверете се, че той съдържа най-малко 60% алкохол, нанасяйте го върху всички повърхности на ръцете и ги търкайте в продължение на 20-30 секунди, докато усетите, че са сухи. Ако ръцете ви са видимо мръсни, винаги ги мийте със сапун и вода.

Знаехте ли? Студената и топлата вода са еднакво ефективни в унищожаването на микробите и вирусите — стига да използвате сапун и да си миете ръцете по правилния начин!

Почистване на кухня у домаПочистване на кухня у дома

Почистване на домове

Почистването и дезинфекцирането на често докосваните повърхности в дома ви е важна предпазна мярка за намаляване на риска от заразяване.

Следвайте указанията за безопасна и ефективна употреба на почистващите препарати, включително предпазните мерки, които трябва да се вземат при използване на препарата, като например носене на ръкавици и добро проветряване.

Националните здравни органи на повечето държави са изготвили списъци на препоръчваните препарати, които да се използват срещу вируса на COVID-19.

Често докосвани повърхности, които следва да бъдат почиствани и дезинфекцирани.

Те са различни във всяко жилище, но най-често това са:

 • Дръжките на вратите;
 • Масите;
 • Столовете;
 • Парапетите;
 • Повърхностите в кухнята и в банята;
 • Кранчетата за вода;
 • Тоалетните;
 • Ключовете за осветление;
 • Мобилните телефони;
 • Компютрите, таблетите и клавиатурите;
 • Устройствата за дистанционно управление;
 • Контролерите за видеоигри и любимите играчки.

Какво да използваме за почистване и дезинфекция?

Ако повърхността е замърсена, първо я почистете със сапун или почистващ препарат и вода. След това използвайте дезинфектант, съдържащ алкохол (около 70%) или белина. Не се препоръчва използването на оцет и други естествени продукти.

На много места е трудно да се намери дезинфекциращ спрей и дезинфекциращи кърпички. В такъв случай продължавайте да почиствате със сапун и вода. За някои повърхности може да се използва разреден разтвор на белина за домакински цели.

Как да дезинфекцираме?

Важно е да не избърсвате повръхността веднага, след като нанесете препарата за почистване. За да се гарантира ефективността, при използване на голяма част от дезинфекциращите продукти като кърпички и спрейове, повърхността трябва да остане влажна за няколко минути. Винаги четете указанията върху етикета, за да сте сигурни, че използвате продукта, както е препоръчано, и за да избегнете повреждането на чувствителни изделия като мобилни телефони и други електронни устройства. Помислете за използване на калъфи, които могат да се почистват.

Как да дезинфекцираме?Как да дезинфекцираме?

Почистване на дрехите

В момента не е ясно колко дълго вирусът на COVID-19 може да оцелее върху текстил, но много дрехи имат пластмасови и метални елементи, върху които той може да остане активен от няколко часа до няколко дни.

Добрите практики в това отношение включват да събувате обувките си при влизане в дома и да се преобличате с чисти дрехи, когато се връщате от оживени места, както и да измивате ръцете си със сапун и вода незабавно след това.

Пране вкъщи

 • Редовно перете чаршафите, кърпите и дрехите;
 • Не изтърсвайте мръсното пране, за да сведете до минимум възможността от разпространение на вируса във въздуха;
 • Перете със сапун или перилен препарат, като използвате най-високата подходяща температура на водата, и изсушавайте прането напълно — и двете стъпки помагат за убиване на вируса;
 • Измивайте ръцете си със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа незабавно след това;
 • Перете или дезинфекцирайте също и торбата или коша за пране. Помислете за събиране на прането в торби за еднократна употреба.
Почистване на дрехиПочистване на дрехи

Пране на дивани

Преди да нанесете дезинфектанта почистете дивана с помощта на прахосмукачка, като преминете през облегалката, подлакътниците и местата за сядане. Ако облегалките или възглавниците са сваляеми, отстранете ги и ги и поставете настрани. Целта е да премахнете замърсяванията, праха и остатъчната мърсотия.

Използвайте сертифицирани препарати. Те са безопасни за деца и домашни любимци, и нямат неприятни миризми. Едно напръскване с такъв препарат осигурява минимум 5 дни дезинфекциращо действие.

Започнете от една зона на дивана и работете на секции. Напръскай с разтвора върху тапицерията и избършете навлажнения участък с кърпа, за да почистите повърхността от ежедневните замърсявания. Оставете дивана да изсъхне, докато минете с препарат възглавниците. Използвайте този прост метод, за да вдъхнете свежест, като същевременно ще удължите живота на вашата меката мебел.

В зависимост от тапицерията на дивана може да използвате различни подходи. За различните техники използвани при пране на дивани ще ви разкажем в друга статия в нашия блог

Приготвяне на храна

Все още липсват данни за заразяване на хора с вируса на COVID-19 от храна или хранителни продукти. Възможно е хората да се заразят, когато докосват повърхности или предмети, на които е попаднал вирусът, и след това докоснат лицето си.

По-голям риск съществува при близък контакт с хора. Например при пазаруване или получаване на доставка на храна (както и при получаване на всякакви доставки в районите, където има разпространение на вируса).

Предпазни мерки при боравене с храни и опаковки на хранителни продукти:
 • Отстранявайте всички ненужни опаковки и ги изхвърляйте в кошче за отпадъци с капак;
 • Изваждайте храната от кутиите, в които е доставена, поставяйте я в чисти чинии и изхвърляйте кутиите;
 • Можете да почистите с дезинфектант трайни опаковки като консервни кутии, преди да ги отворите или приберете за съхранение;
 • Измивайте неопакованите продукти като плодове и зеленчуци старателно с течаща вода;
 • Измивайте ръцете си със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа незабавно след това.

Общи съвети за хигиена при хранене

 • Мийте старателно ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди винаги преди приготвяне на храна.
 • Използвайте отделни дъски за рязане за подготовка на сурово месо и риба.
 • Гответе храната на препоръчаната температура.
 • Когато е възможно, дръжте нетрайните продукти в хладилник или фризер и проверявайте срока им на годност.
 • Старайте се да изхвърляте хранителните отпадъци и опаковките по подходящ (включително разделно) и съобразен със санитарните изисквания начин, като избягвате натрупването на отпадъци, което може да привлече различни вредители.
 • Мийте ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди преди хранене и се уверете, че и децата ви правят това.
 • Винаги използвайте чисти прибори и чинии.

Източници: СЗО и Университета Харвард

Лична хигиена

Почистване на дома

Често докосвани повърхности, които следва да бъдат почиствани и дезинфекцирани

Какво да използваме за почистване и дезинфекция?

Как да дезинфекцираме?

Почистване на дрехите

Пране вкъщи

Приготвяне на храна

Предпазни мерки при боравене с храни и опаковки на хранителни продукти

Общи съвети за хигиена при хранене