Блог
СЪВЕТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИКА 28 мар

СЪВЕТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИКА

Тъй като в него държим продукти за хранене, хладилникът наистина трябва да блести от чистота. Затова когато дойде време за почистване на хладилника, най-добре е да го направиш качествено и да го повтаряш на всеки 3-6 месеца. Ето няколко съвета на специалисти, които ще ти разкажат как да направиш истински добро почистване на хладилника.

Извади и разчисти продуктите

Като начало, извади всички продукти, разгледай ги и изхвърли онези, които са с изтекъл срок на годност.

Измий рафтовете и чекмеджетата

Следващата стъпка при почистване на хладилника е да извадиш всички подвижни рафтове и чекмеджета и да ги измиеш добре. Не е нужно да използваш кой знае какви препарати, топла вода и обикновен препарат за съдове вършат достатъчно добра работа. Остави ги да се изцедят и ги подсуши.

Ако има рафтове от стъкло, остави ги първо да се стоплят до стайна температура, за да не се спукат от горещата вода. Тях можеш да измиеш и в съдомиялната.

Измий рафтовете и чекмеджетата
Измий рафтовете и чекмеджетата

Почистване на хладилника отвътре

При почистване на хладилника най-много време ще ти отнемат вътрешните стени. Тук не използвай гореща вода, тъй като тя ще затопли уреда и ще му попречи да се охлади бързо след това. Вместо това използвай антибактериален препарат за хладилници, който ще дезинфекцира и премахне миризмите. Следвай указанията на производителя.

Обърни специално внимание на вдлъбнатините. За да ги достигнеш по-лесно, може да използваш стара четка за зъби или клечки за уши. Накрая избърши добре със суха, чиста кърпа.

Почистване на хладилника отвън

В уплътнението на вратата често се събират трохи и капки, така че първо ги изсмучи с малката четка на прахосмукачката или ги изтикай с четка. След това използвай препарата за почистване на хладилника и внимателно измий всяка гънка, за да предотвратиш появата на мухъл. Накрая подсуши добре.

Сега вече затвори вратата и се заеми с почистване на хладилника отвън. Тук можеш да използваш обичайния си универсален препарат, както и този за почистване на хладилника. Обърни специално внимание на дръжката, която обикновено е най-замърсена и по която има най-много микроби.

Почистване на хладилника отзад

Вероятно не се сещаш за това, но в задната част на хладилника има решетка, която подпомага работата му. По нея често се натрупва прах и косми от домашни любимци, които пречат на правилното функциониране на охлаждащата система и вдигат разхода на електроенергия. Издърпай внимателно хладилника и почисти решетките с малката четка на прахосмукачката. Не забравяй да нивелираш хладилника, когато го върнеш на място.

Накрая сложи рафтовете и шкафчетата по местата им, включи хладилника и изчакай да се охлади поне до 5 градуса, преди да върнеш храната на място.

Повече информация за професионално почистване на домове.

Извади и разчисти продуктите

Измий рафтовете и чекмеджетата

Почистване на хладилника отвътре

Почистване на хладилника отвън

Почистване на хладилника отзад