Блог
ПРОФЕСИОНАЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА МАТРАК У ДОМА 08 фев

ПРОФЕСИОНАЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА МАТРАК У ДОМА

Поддържането на чист и хигиеничен матрак е от съществено значение за добрия сън и общото благополучие у дома. Професионалното почистване на матрака ви гарантира премахването на прах, акари, алергени, петна и други бактерии, като същевременно удължавате живота му. Следвайте стъпките по-долу, за да постигнете цялостен и ефективен процес.

1. Съберете почистващите материали

Преди да започнете процеса на професионално почистване, съберете всички необходими материали и консумативи. Необходими са ви прахосмукачка с приставка за тапицерия, сода за хляб, умерено силен почистващ препарат, четка с мек косъм, бутилка перхидрол, бутилка спрей пръскалка и чисти бели кърпи.

2. Свалете спалното бельо и прахосмукирайте

Започнете с това да съберете от леглото спалното бельо, включително чаршафи, калъфки и протектор за матрака. Минете с прахосмукачка по повърхността на матрака, използвайки приставката за тапицерия. Обръщайте специално внимание на шевовете, ъглите и местата, където обикновено се натрупват прах и замърсявания.

3. Почистване на петна

Локализирайте всички петна по матрака и ги третирайте индивидуално. Направете разтвор за отстраняване на петна. Затова е необходимо да смесите равни части перхидрол и почистващ препарат. Нанесете разтвора върху петната с чиста бяла кърпа, нежно тупайки засегнатите области. Подсушете добре и не оставяйте влажни участъци. Влагата води до мухъл.

4. Обработка със сода за хляб

Професионалното почистване включва обработка на матрака с цел премахване на неприятните миризми. Посипете обилно количество сода за хляб равномерно по цялата повърхност на матрака. Оставете го за поне 15 минути, за да абсорбира всякакви останали миризми. Содата за хляб е естествен дезодорант, който ефективно премахва миризмите. На негова база с направени абсолютно всички професионални препарати.

5. Отново прахосмукирайте

След като содата за хляб е престояла достатъчно, за да абсорбира миризмите, използвайте прахосмукачката, за да отстраните прахта от матрака. Уверете се, че всички следи от сода за хляб са елиминирани, оставяйки матрака свеж и без неприятни миризми.

6. Обръщайте и въртете

6. Обръщайте и въртете
6. Обръщайте и въртете

Ако вашият матрак е с две страни, редовно го обръщайте и въртете, за да гарантирате равномерно износване. Тази стъпка е от съществено значение за поддържането на структурната цялост на матрака и предотвратяването на пропадания в конкретни области.

7. Почиствайте с пара

За по-дълбоко и професионално почистване, разгледайте възможността да използвате почистваща машина на пара - "парочистачка". Този метод ефективно убива бактерии, акари и други алергени. Следвайте инструкциите на производителя за вашата парочистачка, като се уверите, че покривате цялата повърхност на матрака.

8. Купете протектор

Инвестирането във висококачествен протектор за матрак е активна стъпка в професионалното почистване. Този водоустойчив и алергеноустойчив протектор действа като бариера, предотвратявайки проникването на прах, акари, бактерии и алергени в матрака.

9. Редовно поддържане

Редовната поддръжка е ключова, за да удължите живота на вашия матрак. Прахосмукирането, обработката на петна и редовното обръщане на матрака трябва да бъдат част от вашия рутинен график, за да предотвратите натрупването на прах, петна и др.

10. Използвайте професионални услуги

Периодично мислете за наемането на професионалист при почистването на матрака. Професионалните почистващи фирми разполагат със специализирана техника и почистващи препарати, които могат да премахнат упорити петна и дълбоко заключени алергени.

1. Съберете почистващите материали

2. Свалете спалното бельо и прахосмукирайте

3. Почистване на петна

4. Обработка със сода за хляб

5. Отново прахосмукирайте

6. Обръщайте и въртете

7. Почиствайте с пара

8. Купете протектор

9. Редовно поддържане

10. Използвайте професионални услуги