Блог
ПОЧИСТВАНЕ НА ДЪРВЕНИ НАСТИЛКИ В 7 СТЪПКИ 18 яну

ПОЧИСТВАНЕ НА ДЪРВЕНИ НАСТИЛКИ В 7 СТЪПКИ

Спомнете си дома, в който израснахте. Какви подове имаше там?

Като дете у нас имахме мокет и балатум. Беше лесно, да се поддържат чисти. Балатумът се минаваше веднъж седмично с парцал, намокрен в белина смесена с топла вода. Мокетът се минаваше с прахосмукачка също веднъж седмично и се переше редовно няколко пъти в годината.

Въпреки това, с възрастта разбрах, че подовете от твърда дървесина са по-лесна опция, когато имате деца и домашни любимци в дома. Няма годишни почиствания, за да поддържате подовете си добре. Трябва само да следвате няколко прости стъпки. И ще имате чисти настилки. Ако имате подове от твърда дървесина в дома си, би било полезно за вас да знаете, как успешно да почиствате подовете с лекота и с малко разходи.

Необходими материали:

  1. Moп кофа
  2. Моп четка
  3. Метла
  4. Чаени пакетчета (2 броя)
  5. Оцет (1/4 чаша)
  6. Пастел
  7. Майонеза (обикновенна)
  8. Кутия за обувки

1. Измитане на пода

Поддържам чист дома си, но съм далеч от качеството постигано от професионалистите. Значи, моят дом се почиства ежеседмично, но аз не почиствам пода клекнал на ръце и колене. Следвам основно рутинно почистване, за да съм сигурен, че ще изчистя колкото се може повече праха и мръсотията от седмицата.

Минавам с прахосмукачка дървените подови настилки или използвам метла и почиствам натрупаните замръсивания, които дещеря ми и други от семейството вкарват през вратата. Това запазва и не позволява да се набие мръсотията в дървото докато всички ходим по него. Също така ми дава щастливо усещане за чистота на пода в дома ми.

Почистване на дървени настилки в 7 стъкпиПочистване на дървени настилки в 7 стъкпи - отлични резултати

2. Накарайте оцета да работи за вас

Оцетът е фантастична теночност за почистване, когато го имаме вкъщи. Всичко е естествено, евтино и дори можете да го направите сами. Използвам оцет, за да почиствам дървените си подове, защото е нежен, естествен и се вписва в моя бюджет. Започвате процеса, като напълните кофа с топла вода.

Поставете ¼ чаша оцет(няма значение ябълков или гроздов) в голяма кофа, която има топла вода в нея. Можете да добавите повече или по-малко към водата според вашите предпочитания. След това потапяте моп четката си в кофата и не забравяйте да го изтискате добре. Водата оставена на дървени подове е това, което ги разрушава.

Когато вашият моп е изцеден от възможно най-много вода, пипнете мопа. Тя трябва да се чувства леко влажна, но далеч от мокра. Това ще гарантира, че не нанасяте твърде много вода на пода.

След като се почувствате уверени, че вашият моп не е прекалено влажен, минете с него по дървените подове или дървен паркет. По време на този процес можете да навлажните отново мопа. Уверете се, че всеки път изстискате мопа си. Когато сте избърсали всичко, ще трябва да минете и със суха кърпа.

Тази стъпка е, за да се гарантира, че на дървените подове няма да остане вода. Когато сте минали със суха кърпа по подовете си и знаете, че дървените подови настилки са сухи, можете да преминете към следващата стъпка.

Почистване на дървени настилки в 7 стъкпиПочистване на дървени настилки в 7 стъкпи - успех и ползи

3. Горещ чай, някой?

Чаените пакетчета имат невероятно много приложения. Може би никога не сте обмисляли да ги използвате, за да почистите дървените си подовеБ? Когато завърша почистването на дървените подови настилки с оцет,ще ги мина с чаена смес, за да добавя блясък на пода.

Започнете с поставянето на вряла вода в кофата. Не забравяйте да изхвърлите сместа от оцет, преди да започнете тази стъпка. Ще добавите две пакетчета чай в кофата, докато водата ви започне да се превръща в горещ чай.

Когато това се случи, натопете моп четката в кофата и я изстискайте добре. Минете с мопа върху дърения под. Харесва ми тази стъпка, защото подовете ми се измиват за втори път, а аз обичам нещата да блестят!

След като приключите, подсушете подовете от чаената вода със суха кърпа. Това ще гарантира, че на дървените подове няма да остане вода. След като подсошите подовете, преминете към следващата стъпка.

Почистване на дървени настилки в 7 стъкпиПочистване на дървени настилки в 7 стъкпи - изключителни резултати

4. Накарайте драскотините по паркета да изчезнат

Дървените подове се драскат лесно! Нашата нова къща има борови дървени настилки. Ще Ви призная: това ме побърква. Колкото и хубави да са, когато са почистени, борът е мека дървесина. Подовете, изработени от мека дървесина, ще се натоварят и надраскат много по-лесно, отколкото другите настилки. Станах страхотен специалист при прикриването на дребни драскотини по тези борови подове.

Ето защо е включена тази стъпка в процеса. Не мога съм единственият татко, който е изправена пред тази битка, нали? След като подовете ви са почистени и блестят, следващата стъпка е да ги освободите от всякакви дразнещи Ви драскотини, които биха могли да се получат от мебели, плъзгащи се по пода, обувки, оставящи следи в дървото Ви.

Ако имате малки драскотини на пода, които са на повърхността намерете пастел. Важно е да съответства на цвета на вашия дървен под. Разтрийте пастела над драскотините на дървения под и използвайте суха кърпа, за да загладите пастела отгоре. Това ще го притисне пастелчето в драскотините и ще премахне останалата част от пастел от чистия под. Ако имате драскотини или вдъбнатини, които излизат повече от повърхността, не се безпокойте. Имаме решение и за този вид надраскване.

5. Отстранете вдлъбнатините

За поддръжката на дървените подове научих по трудния начин. Това беше първата ни седмица в нашия нов дом и майка ми дойде в града. Седяхме в хола, а тя каза: "Кирил, тази секция трябва да отиде до стената."

Естествено, тя имаше предвид в другата стая. Тези мебели са тежки, а никой от нас не мислеше, че дървените подове са толкова меки. Решихме да плъзнаме секцията през средата на пода в хола - за най-бързо.

Когато видях какво направихме, бях зашеметен, но бързо си спомних един стар трик, който бях научил в казармата. Когато имаш драскотина, покрий го с майонеза и ще се отървеш от тях. Така се справихме с паркета в стаята на полковника.

Научих също, че майонезата работи по-добре на мястото на маслото в рецепти за този конкретен почистващ трик. Намазах леко с майонеза цялата драскотина по дължина и значително намалих нейния външен вид.

Когато почиствате дървените подови настилки, ако откриете драскотина, която пастелът не скрива заради дълбочината им, помислете за втриване на масло или майонеза в драскотината и избършете го със суха кърпа. В зависимост от дълбочината на драскотината може да се наложи да се втрие няколко пъти.

6. Защитете подовете

След това трябва да защитите подовете си, за да не се развиват повече драскотини. Това ще ви спести работа в дългосрочен план. Направете това, като поставите подови предпазители под мебелите си и като поставите изтривалки отвътре и отвън на всяка врата на вашия дом.

В къщи поставихме инструменти и четки за чистене на обувки, за да куража всички да почистват обувките си, преди да избършат кал и мръсотия в красивите ми изтривалки. Една кутия за обувки може да бъде хубаво допълнение към вашият коридор.

Почистване на дървени настилки в 7 стъкпи безупречна - чистотаПочистване на дървени настилки в 7 стъкпи - безупречна  чистота

7. Спрете замърсяването

И накрая, добра идея е да спрете да ходите обути във вашия дом. Колкото повече хора ходят на дървените подове с мръсни обувки, толкова повече мръсотията се забива в пукнатините на вашия под.

Имайки предвид това, помислете за добавяне на шкаф за обувки до вратата с приятелски знак, който позволява на гостите (и тези в дома ви с мръсни крака) да събуват обувките си на вратата.

Това ще държи обувките натрупани пред вратата, но също така ще предотврати проникването на мръсотия в дома ви. В момента нямам достатъчно място пред входната врата и не съм покрил предната ми веранда, за да мога да добавя такъв щкаф. Обмислете закупуванета на мебел специално за целта.

Е, сега знаете как да почистите, да лъснете пода, да премахнете драскотини и да защитите дървените си подове. Надявам се, че това ще ви помогне да поддържате по-чисти подове без да нарушавате бюджета си.

Ако въпреки това не намирате време за това или сте заети с други задачи у дома винаги можете да се възползвате от услугите на Клийн Лабс. Персонализирайте почистване на нашата платформа и скоро професионалист ще дойде да свърши работата вместо вас. Можете да започнете от тази страница cleanlabs.bg въвеждайки вашият пощенски код, за да ви намерим бързо и лесно.

След това интуитивна чек листа ще ви помогне да изберете нужното почистване специално за вашият дом.

Още за професионално почистване ще научите на сайта ни.

Очакваме ви.

1. Измитане на пода

1. Накарайте оцета да работи за вас

1. Горещ чай, някой

4. Накарайте драскотините по паркета да изчезнат

5. Отстранете вдлъбнатините

6. Защитете подовете

7. Спрете замърсяването