Блог
ПЕТНА НА КИЛИМА? ЕТО КАК ДА ГИ ПРЕМАХНЕШ 12 дек

ПЕТНА НА КИЛИМА? ЕТО КАК ДА ГИ ПРЕМАХНЕШ

Да се появят петна на килима е нещо обичайно, особено в семействата с малки деца или домашни любимци. Но място за тревоги няма, в следващите редове ще ти разкажем как да се справиш с най-разпространените петна на килима.

Как да почистиш повечето петна на килима

Ето няколко прости стъпки, които ще ти помогнат да се справиш с повечето обичайни петна на килима:

  • Напълни чист пулверизатор с топла вода и разтвори в него ¼ чаена лъжица препарат за съдове. Напълни втори чист пулверизатор със студена вода. Намери няколко чисти, бели кърпи (за да не се оцветиш килима с тях) и домакинска хартия (за попиване).
  • Напръскай от разтвора с топла вода върху чиста кърпа и попий внимателно петното, без да търкаш, за да не го разнесеш. Когато петното се разтвори, попий със суха кърпа. Продължавай да нанасяш препарат и да попиваш, докато петното изчезне.
  • Напръскай друга кърпа със студената вода, попий изцяло препарата от килима, после подсуши със суха кърпа.
  • Сложи купчина салфетки или домакинска хартия върху мокрото петно и сложи нещо тежко отгоре за цяла нощ – това ще попие евентуалните остатъци от мокрите петна на килима. На сутринта махни хартията и разроши влакната с пръсти. Остави да съхне на въздух.
  • Ако все пак се окаже, че има остатъчни петна на килима, повтори процедурата или опитай със специално средство за конкретното петно.
Петна на килима от домашни любимци
Как да премахнем петната на килима от домашните любимци

Петна на килима от домашни любимци

Домашните любимци често са причина за поява на петна на килима, които в повечето случаи са упорити и миришат неприятно. За да се справиш с тях, най-добре си набави ензимни почистващи препарати – те не само ще изличат нежеланите петна на килима, но и ще унищожат бактериите, които причиняват миризмата. Използвай според указанията на производителя.

Петна на килима от червено вино

Ако разлееш червено вино, ще получиш едни от най-упоритите петна на килима. Първо ги попий максимално добре със суха чиста кърпа или домакинска хартия, без да търкаш. После поръси със сол, сода бикарбонат, талк или чиста котешка тоалетна, за да изтеглиш още от виното. Накрая третирай червените петна на килима с мляко или газирана вода – поливаш леко, оставяш няколко минути и попиваш, отново без търкане. Повтаряш, колкото е нужно.

Петна на килима от кафе

Тези петна на килима също искат бърза реакция. Отново попий, а после третирай със смес от 1/4 чаена лъжичка течен сапун, 1 супена лъжица бял оцет и 1 чаша топла вода. Използвай бяла, чиста кърпа за нанасяне и попивай със суха кърпа. После изплакни с кърпа с чиста вода. Накрая отново абсорбирай с хартия, както по-горе.

За контакт с нас и информация относно пране на килими и/или мека мебел, почистване на домове и резервиране на дати, моля обадете се на: +359 884 026 061

Изберете Clean Labs за Вашето професионално почистване.

Как да почистиш повечето петна на килима

Петна на килима от домашни любимци

Петна на килима от червено вино

Петна на килима от кафе