Блог
КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОЧИСТВАШ БАНЯТА, ЗА ДА Е ВИНАГИ В ПЕРФЕКТНО СЪСТОЯНИЕ 23 ное

КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОЧИСТВАШ БАНЯТА, ЗА ДА Е ВИНАГИ В ПЕРФЕКТНО СЪСТОЯНИЕ

Знаеш ли колко често да почистваш банята, за да ти е наистина лесно да я поддържаш и винаги да свети от чистота?

Повечето домакини смятат, че да изтъркаш всичко до блясък на 1-2 седмици е добра идея. Но това отнема доста време и енергия. Всъщност ние имаме по-добро предложение – да се грижиш за чистотата на банята всеки ден по малко и веднъж седмично – по малко повече. Ако си изградиш навика да правиш следващите неща, ще влагаш незабележимо малко усилия и ще се отървеш от часовете търкане на наистина замърсена баня. А банята ти ще е винаги в перфектно състояние.

Ето един график, който е лесен за спазване и отнема съвсем малко време.

Какво да почистваш всеки ден

Основното правило за всяка баня е: колкото е по-суха, толкова е по-чиста. Така че една от основните ти ежедневни грижи е в банята да се задържат възможно най-малко вода и влага.

Отдели няколко секунди в края на деня, за да се погрижиш за плота, мивката и огледалото. Избърши ги, за да махнеш всички останали косъмчета, пръски от паста за зъби, неизсъхнала вода. По-лесно ще ти е, ако държиш под мивката микрофибърна кърпа, с която да го правиш (погрижи се да изсъхва добре).

В края на всеки душ остани още 30 секунди в банята, за да избършеш стените, пода и батериите. Без значение дали имаш плочки, стъкло или акрил, всяка повърхност ще остане чиста, ако я подсушаваш след всяко мокрене. Така никога няма да има мухъл или бели петна от сапунена утайка. Може да използваш микрофибърна кърпа или гумено перо, с което лесно ще изтикаш водата от стените и пода.

Какво да почистваш през няколко дни

Два пъти седмично избърсвай тоалетната седалка, изхвърляй боклука и сменяй кърпите. За да не пропускаш, можеш да си определиш конкретни дни: например в сряда и събота.

Какво да почистваш веднъж седмично

Отдели половин час седмично, за да се погрижиш за по-дълбоко почистване.

Сложи препарат на тоалетната, ваната, мивката, душ кабината, рафтовете. Намажи всичко поред и след това ги изплакни в същия ред – ще имат достатъчно време препаратът да подейства и да ти е по-лесно да измиеш мръсотията.

Не забравяй да се погрижиш за зоната зад тоалетната чиния. Изпери и килимчето за баня. Измий добре с топла вода гребените, четките за зъби поставката, в която стоят.

Какво да чистиш веднъж в месеца

Към ежеседмичното миене с препарат добави веднъж в месеца и почистване на дребните неща, които обикновено пропускаш. Изтъркай добре фугите между плочките и ъгълчетата на батериите, изпери завесата за баня, избърши лампите и шкафовете.

Повече информация за професионално почистване на домове.

Какво да почистваш всеки ден

Какво да почистваш през няколко дни

Какво да почистваш веднъж седмично

Какво да чистиш веднъж в месеца