Блог
КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ДОМА ЧИСТ, АКО ИМАМЕ КУЧЕ 17 яну

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ДОМА ЧИСТ, АКО ИМАМЕ КУЧЕ

Да има куче у дома означава да има още повече любов и радост, но и малко повече грижи. Част от тях са свързани с чистотата на дома – и всички собственици на кучета знаят какво имаме предвид.

И все пак има начин да имате и куче, и чист дом. Ето няколко трика, които ще ви помогнат в тази задача.

Отстраняване на косми

Няма спасение от космите, дори когато любимото животно е късокосместо. За да се справите максимално лесно и бързо, може да използвате два важни уреда: валяк за мъх и прахосмукачка робот. С валяка за мъх ще успеете да почистите дори най-ситните косми по мебелите и килимите. А понеже се налага да пускате прахосмукачка всеки ден, роботът, който чисти сам, ще ви спести доста усилия, време и нерви.

Почистване на напишкано

Ако кучето е малко, подобни инциденти ще са много. Докато изгради навици, най-добре е да махнете килимите от стаите. Но когато и където и да видите мокро петно, добре е да действате максимално бързо:

  • попийте колкото се може повече от урината – например с дебел слой домакински кърпи под и над мястото, които да престоят няколко минути;
  • поръсете мястото с тънък слой сода за хляб (обикновено ¼ чаша е достатъчна), оставете да престои една нощ, след което почистете с прахосмукачка. Може да се наложи да го направите няколко пъти;
  • може да използвате и бял оцет – разтворете добре 1 чаша оцет с 1 чаша вода и 2 чаени лъжици сода бикарбонат, сложете в пулверизатор и напръскайте мястото. След няколко минути подсушете с кърпа. Повтаряйте, колкото пъти е нужно.

За стари, изсъхнали петна от кучешка урина използвайте ензимни препарати според указанията им за употреба.

Почистване на изпражнения

Не е приятно, но и това се случва. В такъв случай първо отстранете колкото се може повече от изпражненията, като използвате дебела торбичка – по същия начин, по който го правите навън. Изстържете максимално много от килима, ако кучето има проблеми със стомаха, след което почистете със специален препарат според инструкциите. Може да използвате и разтвор на бял оцет във вода в съотношение 1:1. Накрая може да напръскате с малко кислородна вода за дезинфекция (не твърде много, за да не промени цвета на тъканта).

Отстраняване на миризми

За да премахнете миризмата на животното, проветрявайте стаите всеки ден – поне 10 минути на широко отворен прозорец или врата. Миризмите от килими и тапицерии може да отстраните, като наръсите със сода за хляб и след това почистите с прахосмукачка. Играчките и леглото на кучето мийте с разтвор на бял оцет във вода.

Повече информация за професионално почистване на домове.

Отстраняване на косми

Почистване на напишкано

Почистване на изпражнения

Отстраняване на миризми