Блог
КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ДОМА ЧИСТ, АКО ИМАМЕ КОТКА 17 яну

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ДОМА ЧИСТ, АКО ИМАМЕ КОТКА

Колкото и да обичаме тези прекрасни създания, няма никакъв спор – една котка може да направи всеки дом доста по-разхвърлян, по-мръсен и дори неприятно миришещ. Но макар да изисква малко специални усилия, мисията да имате котка и чист дом едновременно не е невъзможна. Ето няколко съвета на специалистите.

Отстраняване на косми

Космите, които полепват навсякъде, са най-видимият проблем. Тук има три правила, които ще ви помогнат да се справите:

  • четкайте редовно котката, за да отстраните предварително възможно най-много косми;
  • почиствайте всеки ден с прахосмукачка; ако използвате прахосмукачка робот, ще си спестите доста време;
  • използвайте валяк за мъх, за да премахнете всяко косъмче от диваните, леглата и килимите.

Почистване на напишкано

Миризмата на котешка урина е трудна за отстраняване и ако се случи котката да пишка извън сандъчето, трябва да действате веднага. Ако петното е прясно, първо попийте много добре, като притискате дълго време сухи хартиени кърпи. После поръсете със слой сода за хляб и след няколко часа минете с прахосмукачката.

Може и да напръскате с разтвор на бял оцет и вода в съотношение 1:1, след което отново да попиете (няколко пъти). Миризмата на оцета остава няколко дни, но заедно с нея се изпарява и миризмата на урина.

Добър вариант, разбира се, е да използвате специални препарати за котешка урина на ензимна основа според указанията на производителя. Ако петното е старо, това е най-правилното решение за вас.

Никога не затопляйте петната, за да ги изсушите по-бързо – така ще запечатате миризмата в тъканта и ще стане по-трудна за отстраняване.

Почистване на изпражнения

За съжаление, случва се любимото коте да свърши и други неща извън кутията с пясък. И тук се налага да бързате, особено ако котката има разстроен стомах. Премахнете (и изстържете, ако трябва) възможно най-много от изпражненията, след което използвайте специални ензимни препарати. Може да използвате и горната смес от бял оцет и вода – пръскате, изтривате с четка и чакате да изсъхне. Накрая може да напръскате с малко кислородна вода, за допълнителна дезинфекция.

Почистване на кутията с пясък

Почиствайте редовно кутията с пясък. Ако стане прекалено мръсна, котката може да започне да върши работите си извън нея. Сложете прозрачен капак на кутията – ако няма капак, котката ще я използва по-често, но ще мирише повече, а ако е непрозрачен, рискувате да получите повече инциденти на килима. А ако имате повече котета, ветеринарите препоръчват да осигурите отделна кутия за всяко едно от тях.

Повече информация за професионално почистване на домове.

Отстраняване на косми

Почистване на напишкано

Почистване на изпражнения

Почистване на кутията с пясък