Блог
КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ДОМА ЧИСТ, АКО ИМАМЕ КОТКА 17 яну

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ДОМА ЧИСТ, АКО ИМАМЕ КОТКА

Колкото и да обичаме тези прекрасни създания, няма никакъв спор – една котка може да направи всеки дом доста по-разхвърлян, по-мръсен и дори неприятно миришещ. Но макар да изисква малко специални усилия, мисията да имате котка и чист дом едновременно не е невъзможна. Ето няколко съвета на специалистите.

Отстраняване на косми

Космите, които полепват навсякъде, са най-видимият проблем. Тук има три правила, които ще ви помогнат да се справите:

  • четкайте редовно котката, за да отстраните предварително възможно най-много косми;
  • почиствайте всеки ден с прахосмукачка; ако използвате прахосмукачка робот, ще си спестите доста време;
  • използвайте валяк за мъх, за да премахнете всяко косъмче от диваните, леглата и килимите.

Почистване на напишкано

Миризмата на котешка урина е трудна за отстраняване и ако се случи котката да пишка извън сандъчето, трябва да действате веднага. Ако петното е прясно, първо попийте много добре, като притискате дълго време сухи хартиени кърпи. После поръсете със слой сода за хляб и след няколко часа минете с прахосмукачката.

Може и да напръскате с разтвор на бял оцет и вода в съотношение 1:1, след което отново да попиете (няколко пъти). Миризмата на оцета остава няколко дни, но заедно с нея се изпарява и миризмата на урина.

Добър вариант, разбира се, е да използвате специални препарати за котешка урина на ензимна основа според указанията на производителя. Ако петното е старо, това е най-правилното решение за вас.

Никога не затопляйте петната, за да ги изсушите по-бързо – така ще запечатате миризмата в тъканта и ще стане по-трудна за отстраняване.

Почистване на изпражнения

За съжаление, случва се любимото коте да свърши и други неща извън кутията с пясък. И тук се налага да бързате, особено ако котката има разстроен стомах. Премахнете (и изстържете, ако трябва) възможно най-много от изпражненията, след което използвайте специални ензимни препарати. Може да използвате и горната смес от бял оцет и вода – пръскате, изтривате с четка и чакате да изсъхне. Накрая може да напръскате с малко кислородна вода, за допълнителна дезинфекция.

Почистване на кутията с пясък

Почиствайте редовно кутията с пясък. Ако стане прекалено мръсна, котката може да започне да върши работите си извън нея. Сложете прозрачен капак на кутията – ако няма капак, котката ще я използва по-често, но ще мирише повече, а ако е непрозрачен, рискувате да получите повече инциденти на килима. А ако имате повече котета, ветеринарите препоръчват да осигурите отделна кутия за всяко едно от тях.

Отстраняване на косми

Почистване на напишкано

Почистване на изпражнения

Почистване на кутията с пясък