Блог
КАК ДА ПОЧИСТВАТЕ ДУШ КАБИНАТА С ПЛОЧКИ И СТЪКЛЕНИ ВРАТИ 13 мар

КАК ДА ПОЧИСТВАТЕ ДУШ КАБИНАТА С ПЛОЧКИ И СТЪКЛЕНИ ВРАТИ

Ако имате стъклена душ кабина, следващите редове са за вас. Ще ви покажем една специална, изпитана техника за лесно, бързо и качествено почистване на душ кабината с плочки и стъкло.

1. Превантивна грижа вместо почистване на душ кабина

Най-лесният начин душ кабината да е чиста е… да не се цапа. На практика това, което зацапва най-много стъклата и плочките, е влагата в банята – колкото повече се задържа тя, толкова повече мухъл, следи от сапун и неприятни миризми ще остават след къпане. За да предотвратите това, в банята трябва да имате прозорец, вентилатор или и двете. Оставете прозореца отворен или вентилатора включен поне 30 минути след къпане.

Вторият добър превантивен навик вместо почистване на душ кабината е да подсушите стъклото и плочките с обикновено перо за стъкла след всяко къпане. След това почистете пода с по-голямо или същото перо, за да отведете водата в канализацията и да оставите възможно най-малко за съхнене. Процедурата отнема не повече от минута, но със сигурност няма да се налага да търкате душ кабината часове наред в следващите дни. Ако искате още по-добър ефект, подсушете набързо с кърпа.

2. Почистване на стъклените панели и врати

За специално почистване на душ кабина със стъклени врати и панели можете да използвате чист бял оцет или смес от бял оцет и препарат за съдове. Напръскайте добре стъклото, оставете да подейства няколко минути, изтъркайте с мека гъба. Ако все пак останат места, които не са се разтворили, поръсете по гъбата малко сода бикарбонат и ги изтъркайте. Накрая изплакнете добре и отстранете водата с перо.

Докато използвате оцет, отворете добре прозореца или включете вентилатора, за да изтегли изпаренията на киселина във въздуха.

3. Почистване на плочките по стените

За почистване на плочките можете да използвате същата смес от оцет и препарат за миене на съдове. Но за по-силно замърсени плочки с мухъл или повече отложен варовик можете да си направите паста от сода бикарбонат и препарат за съдове. Намажете с гъба, оставете няколко минути и изтъркайте с по-грубата страна на гъбата. За по-качествено измиване на фугите може да използвате стара четка за зъби. Изплакнете и отстранете водата с перо.

4. Почистване на пода

Остана да се погрижите за плочките на пода. Но и тук няма да ви изненадаме – препаратите, с които почистихте стъклото и стените, отново ще свършат добра работа. Използвайте същата техника за почистване на душ кабината, като не забравяте накрая да включите перото.

Внимание! Ако в банята ви има материали от естествен камък – мрамор, кварц, травертин, не използвайте оцет. С времето той ще ги увреди.

1. Превантивна грижа вместо почистване на душ кабина

2. Почистване на стъклените панели и врати

3. Почистване на плочките по стените

4. Почистване на пода