Блог
КАК ДА ПОЧИСТИШ БАНЯТА БЪРЗО, ЛЕСНО И КАЧЕСТВЕНО 24 ное

КАК ДА ПОЧИСТИШ БАНЯТА БЪРЗО, ЛЕСНО И КАЧЕСТВЕНО

Банята е мястото, където оставяш мръсотията, за да излезеш от нея чист и свеж. Но това означава, че самата тя се цапа доста лесно, а в същото време трябва да се поддържа съвършено чиста. В задачата да поддържаш чистотата постоянно пречат влагата, топлината, мръсната пяна, която сякаш се лепи навсякъде, и варовикът – в тях лесно се развиват бактерии, гъбички, мухъл и миризми. А ако санитарното ти помещение съчетава баня и тоалетна, задачата ти е още по-сложна.

Но има как да се справиш с всичко и да се радваш на истински чисти баня и тоалетна. Достатъчно е да следваш три прости правила.

Правила за чиста баня и тоалетна

Най-доброто правило е: колкото по-суха е банята, толкова е по-чиста. Ето какво е добре да правиш периодично.

Всеки ден:

  • избърсваш пръските по огледалото
  • избърсваш мивката и плота около нея, преди да са изсъхнали
  • избърсваш плочките и пода след вземане на душ

На два-три дни:

  • избърсваш тоалетната седалка
  • избърсваш дръжките на батериите на чешмата и душа

Всяка седмица:

  • почистваш тоалетната с препарат
  • почистваш ваната
  • почистваш душ кабината
  • измиваш добре мивката

На всеки две седмици:

  • измиваш основно цялата баня – душ, вана, мивка, батерии, стъкла, завеса за баня, тоалетна чиния, биде, плочки, мебели.

И когато дойде моментът за цялостно и старателно почистване на банята и тоалетната, прочети следващите редове. В тях ще ти дадем полезни съвети как да се справиш бързо и успешно.

Мивката, плотовете, мебелите

Косми, паста за зъби, мръсна пяна – всичко това се полепва добре по мивката и плота всеки ден. За дълбоко почистване най-добре е да използваш дезинфекциращ препарат или разтвор на белина. За най-мръсните участъци може да си направиш паста от сода бикарбонат и малко вода или бял оцет (може и да го разредиш с вода). Намажи, остави няколко минутки (като внимаваш да не изсъхне), изтъркай добре с кърпа или гъба, след което изплакни с вода.

По същия начин измий кранчетата, батерията, плотовете и мебелите около мивката.

Накрая изсипи в сифона бял оцет или сода за хляб и пусни горещата вода. В канализацията също се задържат много мръсотии, които могат да доведат до появата на лоша миризма.

Батериите на чешмата и душа

Докосваме кранчетата с мръсни ръце всеки ден, а по батериите лесно (и видимо) се натрупва котлен камък. Затова те имат нужда от специално внимание.

Използвай препарат против варовик. Нанеси, изчакай няколко минути и изтъркай старателно. За труднодостъпните места може да използваш стара четка за зъби. Накрая изплакни обилно.

Дупчиците в главата на душа се запушват лесно от варовика. За да почистиш, напълни найлоново пликче с бял оцет, потопи в него главата на душа (трябва цялата да е в оцета) и я завържи добре, за да остане така през цялата нощ. На сутринта просто махни пликчето, пусни силно душа и изплакни наоколо.

Стъклата и завесите на душ кабината

Повечето завеси за душ кабина могат да се перат в пералня, така че периодично ги изпирай заедно с 1-2 стари кърпи, които да помогнат на процеса. По желание може да добавиш и малко белина за дезинфекция, но има вероятност цветовете на завесата да избледнеят.

Стъклените паравани можеш да почистиш лесно, като разбъркаш чаша сода бикарбонат с няколко капки бял оцет. Намажи с тази паста стъклата, остави да престои около час, след което изтъркай добре с микрофибърна кърпа. Накрая изплакни и подсуши.

Ваната

Ако имаш вана, значи трябва да положиш допълнителни усилия да е винаги чиста. Освен да я изплакваш старателно и да я подсушаваш след всяко използване, добре е да я почистваш дълбоко на всеки две седмици. Най-лесно е да използваш специални препарати за вана, като следваш указанията на производителя. Не забравяй обаче, че ваната иска старателно изтъркване, за да отстраниш всички остатъци от пяна, соли и кожа, които са останали.

Тоалетната и бидето

Освен да е искрящо бяла, важно е тоалетната чиния да не е пълна с микроби. Тук най-добре е да използваш специален препарат за тоалетна или паста от сода бикарбонат и вода. Нанеси щедро, остави го да постои пет минути, изтъркай добре с четка цялата тоалетна чиния и изплакни обилно. Накрая избърши седалката, казанчето и бутона на казанчето с дезинфектант.

Повтори същата процедура и за бидето.

Фугите

Ако не се почистват редовно, фугите между плочките събират мръсотия и променят цвета си. Това се случва особено бързо в зоната около душа.

Разтвори 150 мл (3/4 чаена чаша) белина в 3 литра вода. Сложи си гумени ръкавици и вземи малка, твърда четка. Намажи фугите, а след няколко минути ги изтъркай и изплакни.

Плочките

Пяната, кожните клетки, варовикът оставят тънък филм по повърхността на цялата баня. Не чакай да видиш мръсотия по плочките, преди да ги изчистиш – тогава вече ще е късно и трудно.

За качествено почистване използвай специален или универсален почистващ препарат (ако предпочиташ, може да използваш и разтвор на бял оцет или сода бикарбонат). Нанеси по всички плочки (най-лесно е да напръскаш с пулверизатор) и пусни горещата вода, докато в помещението се натрупа пара. Излез, затвори плътно вратата след себе си и остави така 15-20 минути. След това избърши повърхностите с чиста кърпа. Започни отгоре надолу. За високите места може да използваш чист, сух моп с микрофибърна кърпа.

При нужда обърнете се към Clean Labs за професионална фирма за почистване.

Правила за чиста баня и тоалетна

Мивката, плотовете, мебелите

Батериите на чешмата и душа

Стъклата и завесите на душ кабината

Ваната

Тоалетната и бидето

Фугите

Плочките