Блог
12 ПРАВИЛА ЗА ЧИСТ ДОМ И ПЕРФЕКТНА МОТИВАЦИЯ ЗА ЧИСТЕНЕ 13 яну

12 ПРАВИЛА ЗА ЧИСТ ДОМ И ПЕРФЕКТНА МОТИВАЦИЯ ЗА ЧИСТЕНЕ

Едно от най-важните неща, които да направите, за да поддържате мотивация за чистене и да имате наистина подреден и чист дом: престанете да си търсите извинения. Много е лесно да си намираме причини за всички несвършени задачи у дома – за неизмитите съдове, за чорапите по пода, за несъбраното пране. Със сигурност всички имаме натоварени дни, в които не ни стигат физически или психически сили да свършим още нещо. Но ако това ви се случва всеки ден, значи имате проблем. В следващите редове ще ви разкажем за няколко кратки ежедневни дейности, които можете да превърнете в навици и които да помогнат да поддържате съвършено чист дом без много усилия и натоварване.

1. Оправяйте си леглото всяка сутрин

Да си оправите леглото сутрин отнема само минута-две, но променя изцяло усещането за стаята и дома ви. Освен това, определено повишава мотивацията ви за поддържане на чист дом, тъй като от самото начало сте свършили нещо важно и това си личи – когато се приберете след дълъг ден, спалнята ви изглежда приятно подредена и релаксираща.

2. Подредете плотовете в кухнята

Едно от най-големите неща, които можете да направите, за да поддържате мотивацията си за чист дом, е да подредите плотовете в кухнята. Вместо да съхранявате по тях уреди, храни и т.н., оставете само няколко декоративни предмета, които да ви радват. Намерете място за всичко останало. Така е много лесно да поддържате ред и чистота – просто махате всичко от плота, прибирате го на мястото му и кухнята изглежда винаги съвършено.

3. Премахнете източниците на миризми

Ароматизаторите помагат да прикриете неприятните миризми у дома. Но това е като да не се къпете, а само да използвате парфюми. Много по-важно за вашия чист дом е да откриете и премахнете източника на миризмите, които най-често са предизвикани от разпространението на микроби или плесени.

4. Правете няколко неща едновременно

Когато става дума за поддържане на чист дом, най-лесно е да правите по няколко неща едновременно. Мийте мивката, докато чакате маската за лице да подейства. Заредете съдомиялната, докато чакате да стане кафето. Резултатът ще ви накара да се почувствате много по-добре, без да губите време.

5. Почиствайте кухнята след всяко готвене

Чистата кухня предразполага към желание да си сготвите и да похапнете с удоволствие. Най-лесно е да я поддържате такава, ако я почиствате след всяко готвене и хранене. Става много по-бързо, отколкото да търкате засъхнали петна през няколко дни.

6. Нека е просто

Със сигурност имате нужда от специални препарати за дълбоко почистване на фурната, кафемашината, мухъла и т.н. Но за ежедневно почистване изберете 2-3 универсални препарата, които ще направят поддържането на чист дом далеч по-лесно.

7. Поискайте помощ за чист дом

Ако не живеете сами, значи не цапате сами. И не е редно да чистите сами. Потърсете помощ, за да свършите всичко по-бързо и да запазите мотивацията си да поддържате чист дом.

8. Планирайте

Планирането на почистването е малката тайна на професионалистите. Когато имате план, вие знаете от какво ще имате нужда във всяка стая. Можете да вземете всичко предварително и да не губите време в обикаляне. Просто влизате в стаята, почиствате отгоре до долу и когато излезете, оставяте след себе си блестяща чистота по възможно най-бързия начин.

9. Почиствайте в движение

Колкото по-дълго оставяте разхвърляно, толкова по-лесно ще става още по-разхвърляно. Най-лесния начин да предотвратите това е да почиствате в движение. Гледате телевизия и хапвате? Отнесете мръсните съдове, когато станете да си налеете вода. Събличате дрехите си вечер и ги хвърляте на специалния стол? Отнесете ги за пране, когато отивате да си миете зъбите. Така пестите времето и енергията си, а домът е много по-подреден.

10. Празните пространства в един чист дом

Пространствата във всеки дом са динамични – те променят предназначението си, декорациите или функциите си, за да паснат на променящите се нужди на семейството. Но това не означава, че всяко празно пространство трябва да бъде запълнено. Ако имате празен рафт или плот, не търсете непременно с какво да го запълните. Така не само ще получите по-минималистичен дизайн, но и много по-лесно почистване.

11. Подреждайте спалнята всяка вечер

Започнахме с оправяне на леглото сутрин, можем спокойно да завършим с подреждане на спалнята вечер. Ако си пуснете любима песен за добро настроение преди сън, тя ще ви даде три минути, в които да поставите гримовете, чорапите, дрехите си на мястото им. Не само ще се почувствате много по-спокойни преди сън, но и ще спите по-добре и ще се събудите с повече настроение на място, което не ви затрупва с изостанали от вчера задачи.

12. Спрете да се извинявате

Гостите влизат в дома ви и вие започвате да се извинявате, че е разхвърляно. Познато ли ви е? Спрете да го правите. Домът ви не е музей. Отпуснете се и живейте в него наистина спокойно, без напрежението, че трябва винаги да изглежда като изваден от списание. И не притеснявайте гостите си, които обикновено не знаят как да реагират на подобни обяснение. Все пак те са дошли да видят вас, не кухнята ви, нали?

Изберете Clean Labs за Вашето професионално почистване.

1. Оправяйте си леглото всяка сутрин

2. Подредете плотовете в кухнята

3. Премахнете източниците на миризми

4. Правете няколко неща едновременно

5. Почиствайте кухнята след всяко готвене

6. Нека е просто

7. Поискайте помощ за чист дом

8. Планирайте

9. Почиствайте в движение

10. Празните пространства в един чист дом

11. Подреждайте спалнята всяка вечер

12. Спрете да се извинявате