Блог
10 НЕЩА, КОИТО МОЖЕ БИ ЗАБРАВЯШ ДА ПОЧИСТИШ В БАНЯТА 04 окт

10 НЕЩА, КОИТО МОЖЕ БИ ЗАБРАВЯШ ДА ПОЧИСТИШ В БАНЯТА

Дори чистенето на банята да не е от най-любимите ти занимания, все пак трябва да го направиш добре. Хигиената на това място е наистина важна за здравето на всички у дома. И макар редовно да се грижиш душа, мивката и плочките да са перфектно чисти, има още някои неща в банята, за които често забравяме да се погрижим.

За да ти помогнем да не ги пропускаш, сме ти приготвили кратък списък.

1. Осветителните тела

Заради влагата, по осветителните тела в банята прахът полепва много по-лесно и е по-труден за премахване. Не пропускай да го забърсваш. Използвай влажна микрофибърна кърпа, с пух за прах няма да се получи добре. Също става добре с парче тоалетна хартия.

2. Растенията

Имаш ли зелени растения в банята? Или може би си украсил с онези сладки саксийки с изкуствени цветя? Грижи се те също да бъдат редовно забърсани или измити от праха.

2. Почистване на растенията в банята
10 НЕЩА, КОИТО МОЖЕ БИ ЗАБРАВЯШ ДА ПОЧИСТИШ В БАНЯТА

3. Килимчето за баня

Килимчето в банята приятно попива водата от стъпалата, но тя остава в него задълго. За да не мухлясва и да не разнася неприятна миризма, е добре да го переш поне веднъж седмично. За текстури като тази може да използваш обикновен прах за пране.

4. Завесата за баня

Без значение дали е от плат или от полиестер, завесата за баня трябва да бъде редовно изпирана (измивана, подменяна). Когато капките изсъхват по нея, оставят петна от варовик и засъхнали петна от шампоан. Освен това е благоприятно място за развитие на мухъл.

5. Мухъл и плесен

Дори най-малкото местенце с мухъл и плесен трябва да бъде обработвано веднага, за да не се разпространява из цялата баня. Използвай специални препарати или разтвор на белина, сода бикарбонат или бял оцет.

6. Четката за зъби

Въпреки че имаш навика да миеш добре четката си за зъби преди и след всяко използване, добре е да я измиваш старателно на няколко дни, за да премахнеш остатъците от паста по дръжката и между косъмчетата. Измивай добре и съда, в който я държиш.

7. Лекарства с изтекъл срок на годност

Проверявай периодично дали лекарствата в банята не са с изтекъл срок на годност. Много хора, дори майка ми държи в едно шкафчетата под мивката пакети и блистери с такива субстанции. Очевидно е, че са стари и са за изхвърляне.

8. Четката за коса

Четката за коса също има нужда от грижа, особено ако използваш лак, гел или други продукти за коса. Премахвай космите, накисвай я в топла вода и сапун/препарат за миене, след което я изплаквай добре.

9. Зони с чест контакт

Има няколко дребни неща в банята, които обаче докосваме всеки и затова се нуждаят от често почистване – веригата/копчето за водата в тоалетната, ключа за осветление, дръжките на шкафовете и чекмеджета. Те се чистят и дезинфекцират много бързо. С подходящ продукт и микрофибърна кърпа става за секунди.

10. Зад тоалетната чиния и бидето

Това място е трудно достъпно, но е винаги доста мръсно. Колкото и да не ти харесва, не пропускай да го изтъркаш добре поне при основното почистване на банята.

Изберете Clean Labs за Вашето професионално почистване.

1. Осветителни тела

2. Pастенията

3. Килимчето за баня

4. Завесата за баня

5. Мухъл и плесен

6. Четката за зъби

7. Лекарства с изтекъл срок на годност

8. Четката за коса

9. Зони с чест контакт

10. Зад тоалетната чиния и бидето